terug naar huisover nu-meditatieinfo over URU
vragen en antwoorden
ervaring van anderen
zelfrealisatie ofwel verlichting
aanwijzingen deel 1
aanwijzingen deel 2
ervaringen van deelnemers
artikelen, geluidsfragmenten en video's
boeken, DVD's en accessoires
interessante links
Nu-meditatie
is een super eenvoudige manier om ook in het drukke dagelijkse leven wat vaker uit het geratel van het denken te stappen. Via je zintuigen (met name oren, ogen en gevoel) beland je in no-time weer in het nu.

De drie aanwijzingen hieronder zijn eenvoudige instructies die het denkproces tijdelijk kunnen doen stilvallen en je direct in het nu doen belanden. Je zal merken dat als er gezien wordt waar naar gewezen wordt, er direct een ontspanningsreactie in het lichaam plaatsvindt en dat je je veel meer aanwezig voelt in je omgeving. Onrust maakt plaats voor rustige tevredenheid, zonder dat omstandigheden veranderen.

Deze drie aanwijzingen zijn de eerste drie van totaal vijf aanwijzingen die behoren tot zelfonderzoek. Zelfonderzoek leidt uiteindelijk tot zelfrealisatie. Lees hier meer over zelfonderzoek.

Bedenk wel dat je geen resultaat behaalt met het alleen lezen, overdenken of visualiseren van een aanwijzing. Het is maar een aanwijzing. Je zal zelf de pointers moeten volgen en dan waarnemen wat er in je lichaam gebeurt. Als je naar de vinger blijft kijken zul je niet zien waar naar gewezen wordt. Neem de tijd en probeer het een aantal maal achter elkaar. Als je geen of weinig ervaring hebt met meditatie raden we je aan om eerst naar een workshop of inloopavond te komen. Onder begeleiding en in een groep is het namelijk veel eenvoudiger om de aanwijzingen te volgen en zelf te zien waarnaar gewezen wordt.

Aanwijzing 1:    Vrij met geluid
•  Ga gemakkelijk zitten. Soms is het lekker om even je ogen dicht te doen, maar vaak is het makkelijker om ze open te houden.
•  Word je nu langzaam bewust van geluiden uit je omgeving. Laat al het geluid dat er op het moment is, wat je op dit moment hoort, bij je binnenkomen. Eerst gaat je aandacht misschien nog naar een specifiek geluid. Maar dat is een goed begin.
•  Probeer nu om je aandacht langzaam te verbreden, te verruimen en laat alle geluiden binnenkomen. Zonder ze te localiseren en zonder ze te benoemen. Op deze manier smelt de aandacht en kunnen de geluiden ongefilterd (zonder focus) binnenkomen.
•  Je hoort geluiden uit de omgeving en laat het gewoon gebeuren. Je doet er niets mee. En zonder inspanning, zonder concentratie blijven er geluiden komen en gaan. Daar hoef je niets voor te doen. Je hoeft niet met je aandacht ergens naar toe te gaan om het te horen. Het dient zich vanzelf bij je aan. Het gaat er nu om dat je het gewoon gewaar bent. Jij neemt het alleen maar waar, verder niets.
•  Merk op dat horen (zonder te luisteren) geen moeite kost en geen inspanning vergt. Het eigenaardige is dat je juist veel meer geluiden waarneemt, door niet je aandacht op een bepaald geluid te richten. Door je aandacht in totale ontspanning helemaal bij jezelf te houden, wordt het gehoor veel subtieler. Doe helemaal niets en ontdek dat horen gewoon doorgaat, zonder inspanning van jouw kant. Er blijft dan gewoon aanwezigheid over temidden van ongedefinieerde geluiden, van overal om je heen. Je bent in het hier en nu beland.

Aanwijzing 2:     Vrij met beeld
•  Ga weer lekker zitten. Je gezicht en ogen kan je gewoon naar voren richten.
•  Via je ogen laat je nu al het licht binnenkomen, zonder ergens op te focussen. Alles wat binnen je gezichtsveld is, links, rechts, beneden, boven, alles, komt gewoon je ogen binnen. Je kijkt niet meer naar een bepaald iets, maar je laat alle kleuren en lichtnuances via je ogen bij je aankomen.
•  Probeer daarbij niet in je hoofd het beeld te beschrijven van wat je allemaal ziet, maar laat zonder inspanning al het licht en kleuren binnenkomen, zonder er iets mee te doen.
•  Ipv door een smalle koker naar een punt buiten jezelf te kijken, blijf je nu met je aandacht helemaal bij jezelf (het voelt alsof je je aandacht van buiten je lichaam naar binnen haalt) en betrek je de totale ruimte in je gezichtsveld. Je neemt nu simpelweg al het licht waar in totale ontspanning.
•  Let op dat je niet gaat staren. Bij staren wordt de aandacht in het oneindige getrokken. Dus heel ver weg. Maar hier gaat het om je aandacht te laten ontspannen zo dicht mogelijk bij jezelf. Op de plek die jij 'hier' noemt, dus in je eigen lichaam.
•  Merk op dat op deze manier zien (dus zonder naar iets specifieks te kijken) geen moeite kost en geen inspanning vergt. De sleutel is wederom om helemaal niets te doen. Geen activiteit. Geen inspanning. Geen proberen. Het eigenaardige is dat je juist veel meer waarneemt, door je aandacht niet op een bepaald object te richten. Door je aandacht in totale ontspanning bij jezelf te houden, zie je veel subtieler. Licht en kleur wordt vanzelf waargenomen, zonder inspanning van jouw kant.

Aanwijzing 3:    Vrij in gevoel
•  Ga weer in een gemakkelijke houding zitten.
•  Word je nu langzaam bewust van wat je allemaal voelt via je tastzin. De kleding om je lijf op je huid. De temperatuur van de lucht. Voel de druk van de stoel op je billen. Voel ook de binnenkant van je lichaam: het kloppen van je hart en de beweging van je ademhaling.
•  Verbreed langzaam je aandacht van een bepaald gevoel (maakt niet uit welk) naar alle gevoelens die binnenkomen. Alles wat je in het moment voelt, alles wat er zich qua gevoel aandient, laat je gewoon binnenkomen, zonder er wat mee te doen. De uitnodiging is om je aandacht niet ergens naar toe te sturen, maar om je focus te laten rusten in het punt van waaruit jij alles waarneemt. Dat punt kan je ' hier' noemen. Laat je aandacht rusten in het ' hier'.
•  Je hoeft niet meer te weten wat het is dat je voelt en wat het betekent. Weet helemaal niets, behalve dat er gevoel is. Ongedefinieerde sensaties in het lichaam.
•  Merk op dat direct gewaarzijn van gevoelens geen moeite kost en geen inspanning vergt. De sleutel blijft 'niets doen'. Dan gebeurt het helemaal vanzelf zodra je alle inspanning opgeeft. Door je aandacht nergens op te richten wordt er veel meer gevoeld. Alsof de volumeknop wordt opengedraait. Door je aandacht in totale ontspanning bij jezelf te houden, beland je direct in het hier en nu. Er is OK-ness met alle gevoelens die worden waargenomen.

Overal met deze aanwijzingen spelen
Al deze aanwijzingen kan je trouwens ook liggend, staand of lopend opvolgen. En als je het een paar keer thuis hebt gedaan, is het ook leuk om het in het dagelijks leven toe te passen. Dus op je werk, tijdens een vergadering. Of gewoon in de kroeg, terwijl je vrienden tegen je praten. Je zal ook dan direct een rust en OK-ness in je lichaam waarnemen en de kans is groot dat de mensen in je omgeving je lichte toestand direct zullen opmerken.